Compass Architecture
Compass Architecture

Alteration and Addition, Wollongong

Key Features

Steep Site
Steel-Framed Deck
Double Glazing
Custom-Made, Glazed, Timber Doors

The Site

This steep site falls in the northern direction, with some views to the Wollongong escarpment and oceans. The existing brick veneer, two-storey home was built circa 1960.

The Brief

Though providing a lot of accommodation, the established home’s circulation flow and orientation of living spaces needed some improvement.

The Process

The final design limits the demolition and proposes an internal reconfiguration of the spaces. The main element is to provide an open plan living and kitchen area that extend from the backyard elevation to the northern elevation, providing cross-ventilation and new views to the garden.

A steel structure and timber addition to the north elevation will provide an outdoor living space to the north.